Fot. Flickr.com
Indukcja, gładkie ciepło
Elektromagnetyczna indukcja jest podstawą aby płyta indukcyjna aby cewki wbudowane w płytę szybko podgrzały garnek i zarazem potrawę. Zaleta to z pewnością szybkość. Potrawę przygotujemy wręcz ekspresowo. Dodatkowo technologia ta posiada jeszcze inne plusy.
- Zimne ciepło, jakie oddała garnek, bez tego płyta była by zimna. Zatem bezpieczeństwo przed poparzeniem.
- Wygoda użytkowania, zimna płyta sprawia, że w każdej chwili można zetrzeć brud czy resztki jedzenia.
- Wysoka moc jeśli chodzi o płytę 400V co przekłada się na 5-7kW, jednak taka płyta wymaga instalacji przez fachowca.
- Wachlarz wymiarów, sprzęt ten dostępny jest w wymiarach 40-50cm i większych, mniejszy gabaryt to więcej miejsca do pracy, w kuchni to niezmiernie ważne.
- Miejsce jest bez znaczenia, płyta nie wydziela ciepła, jedna temperatura jaka pochodzi to temperatura pochodząca z garnków, zatem można płytę zamontować w pobliżu lodówki. Jedynie
- Aktywuje się dopiero kiedy wyczuje ciężar garnka.
- Istnieje wiele zalet kuchenki indukcyjnej jednak zadmijmy się kuchenką ceramiczną.
Szkło, na którym się grzeje
Płyta ceramiczna ukrywa w swoim wnętrzu elementy grzejne, które odpowiadają za prawidłową pracę. Sterowanie odbywa się podobnie jak w przypadku płyty indukcyjnej za pomocą dotykowego panelu. Jednak w porównaniu z indukcyjną koleżanką ceramiczna kuchenka rozgrzewa się dosyć długo i mija pewien czas zanim się ochłodzi więc lepiej nie umieszczać w jej pobliżu lodówki czy zamrażarki. Utrudnia to też mycie płyty od razu po ugotowaniu posiłku. Jednak płyta nie traci nic na wyglądzie, estetyka sprzętu utrzymana jest na wysokim poziomie.
Zatem podsumowanie!
Kto wygrał według nas i dlaczego tak jest obrazuje poniższe zestawienie.Komentarz pozostawiamy Wam, bowiem nikt tak celnie nie oceni urządzenia jak korzystajacy.
Płyta indukcyjna
|
Płyta ceramiczna
|
|
Nagrzewania
|
1
|
0
Czas oczekiwania na pełne nagrzanie pola to nawet 30 minut. W porównaniu litr wody zagotuje się w 8-10 minut, na palniku indukcyjnym w 5 minut.
|
Ochładzanie
|
1
|
0
Przykro nam to przyznać ale czas oczekiwania na ochłodzenie powierzchni to też prawie 30 minut.
|
Komfort użytkowania
|
1
|
1
Dodam, że jeśli gotujemy na 2 polach to kolejne 2 również się nagrzeją, na tym płyta zdecydowanie traci.
|
Zużycie prądu w porównaniu do oddawania go w postaci ciepła
|
1
|
0
Około 60-70% pobieranej z gniazdka energii bierze udział w gotowaniu, reszta to ulatniające się ciepło.
|
Dodatki
|
0
Wymagane są drogie garnki z ferromagnetycznej stali, bez nich da się gotować jednak płyta nie sprawdza się w 100%.
|
1
|
Cena
|
0
Ceny oscylują około 1000 złotych, koszt konkurentki to połowa tego.
|
1
|
Bezpieczeństwo | 1 |
0 Płyta ceramiczna nie posiada zabezpieczeń, jeśli zapominimy o gotującej się potrawie może to spowodować pożar. |
Grażyna Kulik, Redaktor