Fot. Flickr.com,anamoly23
Gotowanie
Posiadanie w kuchni płyty elektrycznej wcale nie musi oznaczać wysokich faktur za prąd. Wystarczy zastosować kilka trików, które sprawią, że gotowanie będzie energooszczędne.
W trakcie gotowania warto stosować pokrywki do garnków – to zmniejsza zużycie energii elektrycznej aż o 30%. Jeśli masz zamiar ugotować np. obiad z produktów zamrożonych, odmroź je najpierw w mikrofalówce, a dopiero później gotuj na płycie. Gotowanie rozpocznij z maksymalną mocą grzania płyty. Pamiętaj, że garnek nie może mieć mniejszą wielkość niż grzejące go pole. Warto zaopatrzyć się w naczynie, które posiadają płaskie dno. Zwróć uwagę, że garnek powinien przylegać całą powierzchnią dna do płyty, inaczej pobór prądu zwiększy się aż o 50%. Jeśli potrawa będzie wymagać długiego gotowania zastosuj szybkowary, które umożliwiają ograniczenie zużycia energii nawet o 60%.
Płyta kuchenna
Możemy się spotkać z trzema rodzajami płyt elektrycznych: płyty indukcyjne, płyty ceramiczne oraz płyty żeliwne. Na najnowocześniejszych technologiach z zakresu energooszczędności oparty jest mechanizm płyt indukcyjnych. Grzeją one za pomocą indukcji elektromagnetycznej, tj. zmiennych pól elektromagnetycznych. Poprzez ich szybkie zmiany w dnie garnka generują się prądy wirowe. One z kolei mają za zadanie rozgrzewać naczynie i potrawę. Warto zaznaczyć, że płyta indukcyjna nagrzewa się tylko w takim stopniu, w jakim otrzyma ciepło od gorącego naczynia. Ponadto, ciepła jest tylko w polu grzewczym, a pozostała jej część jest zimna. Do najistotniejszych zalet tych płyt zaliczyć można szybsze gotowanie, niższe zużycie prądu oraz większe bezpieczeństwo.
Gotowanie wody
Zwróć uwagę na ilość gotowanej wody. Obliczono, że w ciągu roku tracimy blisko 30 zł na to, że za każdym razem gotujemy zupełnie niepotrzebnie większą ilość. Gotuj jej zatem tyle, ile faktycznie potrzebujesz. Jeśli do przygotowania potrawy potrzebujesz wrzątku, a posiadasz płytę elektryczną to bardziej opłaca się zagotować wodę w czajniku i przelać ją później do garnka. Taki trik pozwala na mniejszy pobór prądu nawet o 30-50%. Pamiętaj, aby regularnie odkamieniać czajnik. Kamień, bowiem znacząco wydłuża czas gotowania, a to z kolei generuje większe koszty energii. Warto zakupić czajnik posiadający teflonową płytę grzewczą, która zapobiega osadzaniu się kamienia. Ponadto, płyta grzejna umożliwia gotowanie mniejszej ilości wody. Z kolei czajnik z większą mocą gwarantuje, że gotowanie będzie szybsze, a pobór prądu mniejszy.
Radosław Lis, Doradca energetyczny