Marka i miejsce produkcji lodówki
Jeszcze kilkanaście lat temu o solidnym wykonaniu sprzętu elektronicznego decydowała marka. To ona była wyznacznikiem, jakości, no i ceny. Nie rzadko posiadanie w domu sprzętów marki Bosch czy Sony określało status posiadacza.Dlaczego marka była (jest) taka ważna, często związana była z miejsce produkcji danego sprzętu. Każdy kraj wprowadzał własne standardy kontroli i jakości, można, więc mówić o kilku rodzajach, jakości w obrębie danej marki. Obecnie procedury, jakości powinny być ujednolicone. Produkcja urządzeń sławnych, europejskich marek odbywa się w krajach innego kontynentu. Gdzie testy przeprowadza się wyrywkowo, a obniżenie kosztów produkcji odbywa się często poprzez zatrudnianie osób o niskich, czy nawet żadnych kompetencjach, nie wspominając o materiałach, z których powstają nowoczesne sprzęty. Chociaż nad wszystkim czuwają przepisy, to i tak, o jakość w dzisiejszych czasach coraz trudniej. Trudno znaleźć sprzęt, który w całości byłby wykonany w jednym kraju. Coraz więcej głosów konsumentów mówiących o tym, że dzisiejsze urządzenia, niczym zaprogramowane psują się, gdy tylko minie okres gwarancji.
Temperatura wewnątrz chłodziarki i zamrażarki
Ustawienie optymalnej temperatury lodówki sprzyja nie tylko produktom konserwowanym w jej wnętrzu, ale także wpływa na obniżenie poboru energii, co potęguje oszczędności. Z obliczeń wykonywanych przez producentów, wynika, że im niższa temperatura tym pobór prądu wzrasta o około 8%. Jaka jest, zatem optymalna temperatura w domowej lodówce? Zastanów się, co w niej przechowujesz, na opakowaniu każdego produktu podany jest zakres temperatur, w których żywność się nie popsuje.
Jak układać produkty w lodówce?
Oto strategia jak układać produkty w lodówce oparta na podstawie temperatury. Zobacz gdzie powinny trafić konkretne produkty.
1. Górne Półki: Produkty zamknięte o długim okresie ważności.
2. Niższe Półki: surowce, które trafią do gotowanych potraw. Resztki napojów i gotowych do spożycia potraw (np jogurtu, ser i wędliny).
3. Drzwi: Drzwi, to najcieplejsza część lodówki. Pamiętaj, że nie można na nich umieszczać jaja i mleka te powinny znaleźć miejsce w środkowej, najzimniejszej części.
4. Szuflady: Są one przeznaczone do przechowywania produktów o określonej wilgotności, stworzone do przechowywania warzyw i owoców tam.
Ustawienie lodówki
Na początku była kwestia tego gdzie produkowana jest lodówka, a teraz dal kogo jest produkowana. Otóż, nawet i producent zaleca aby umieścić lodówkę w najchłodniejszym miejscu – z dala od kaloryfera, kuchenki czy okna, zwłaszcza od strony południowej (pomieszczenia z oknami skierowanymi w tę stronę są najbardziej słoneczne). O ty czy ciepło zewnętrze będzie mieć wpływ na wnętrze lodówki zależy od stref klimatycznych. Wyróżniamy ich kilka, wskazana temperatura otoczenia oznacza (strefę klimatyczną), w której lodówka może poprawnie funkcjonować. Jak widać lodówki radzą sobie dobrze z temperaturą powyżej 30 stopni C, a temperatura pomieszczeń to średnio 25-28 stopni C. Grzejnik i słoneczne okno nie powinno być przeszkodą, aby ustawić lodówkę według uznania.
- SN - temperatura otoczenia +10 do +32 ° C
- CN - temperatura otoczenia od +16 do +32 ° C
- ST - temperatura otoczenia od +18 do + 38 ° C
- T - temperatura otoczenia +18 do +43 ° C
Niezbędne jest jednak ustawienie odpowiedniej przestrzeni, jaka dzieli lodówkę od ściany, co pozwoli zapewnić właściwą cyrkulację powietrza.
Stan techniczny urządzenia
Stara lodówka sprawia wiele kłopotów, ale i nowa może okazać się zmorą dla rachunków, jeśli nie będziemy jej odpowiednio eksploatować. Ważne, aby raz na półmroku ją rozmrozić, umyć i na nowo poukładać produkty. Dokonywanie regularnego przeglądu pozwoli przeciwdziałać większym awariom. O czystość lodówki dbajmy, co kilka dni, przemywając nie tylko półki, ale i uszczelkę. Brudna staje się nieszczelna, jest przyczyn niedomykania się drzwiczek, a więc i generatorem dodatkowych kosztów.
Etykieta energetyczna lodówki
Na ten temat powstał już osobny artykuł:https://energiadirect.pl/etykiety/etykieta-energetyczna-lodowkimożecie sprawdzić, jakie informacje z niej wyczytacie. O tabliczce znamionowej, która jest swoistym rodowodem lodówki, także już pisałam. Dla przypomnienia dodam, że lodówka nie jest urządzeniem o największej mocy. Pobór prądu chłodziarki waha się w zależności od pojemności od 180 do 300 W. Roczne zużycie energii nie powinno przekraczać 500 kWh, mówimy o lodówce o dużej mocy. Wykonując własne obliczenia zużycia energii nie pokrywają się one z obliczeniami producenta. Powody są dwa, mianowicie.
Do wzoru na obliczeni poboru - kW (moc) x h (czas pracy) = kWh w danym okresie czasu. Moc, jaka podstawimy do wzoru będzie tą spisaną z tabliczki znamionowej, a lodówka nie zawsze pracuje na najwyższych obrotach.
Ustalanie rocznego zużycia urządzeń odbywa się w warunkach laboratoryjnych, bada się objętość komory chłodziarki i zamrażarki, ustawia pewną temperaturę do badani, umieszcza produkty do testów. W naszych domach z pewnością panują inne warunki, nie rzadko cięższe niż te podczas testów, dlatego nasze pomiary nie będą się pokrywać z tymi z etykiety.
Grażyna Kulik, Redaktor